maanantai 27. toukokuuta 2013

Filippiinit

Matkustettiin tossa muutama viikko sitten ranskailaisen ystäväni kanssa Filippiineille. Ensin lennettiin Manilaan, josta sitten otettiin bussi surffikohteeseen Baleriin itärannikolle. Manila on melko pelottava kaupunki ja siellä tapahtuukin kaikenlaista aina kidnappauksista murhiin. Ärsyttävintä siellä on kuitenkin vedätys, kaikki taksikuskit koittaa vedättää ja tarkkana saa olla tavaroiden kanssa ettei niitä viedä, niinpä äkkiä pois täältä ->

Halusimme ottaa paremman bussin: Joy Bus, Baleriin, mutta kaikki bussit olivat täyteen buukattuja aina seuraavaa päivää myöten. Jouduimmekin valitsemaan perinteisen bussin, joka oli melko mielenkiintoinen kokemus. Kuski ajoi kuin hullu ja kyydissä pelottkin melkoisesti, yöllä ei nukuttu, koska kuljettaja laittoi stereoista aivan jäätävää jumppaa kovalla volyymilla. Heti kun päivä koitti ja aurinko nousi, muusikki, katkesi mutta unta ei enää tässä kyydissä saatu. Tiivistettynä: pienet penkit, täyteen ahdettu bussi ja jäätävää alamäkikyytiä vuoristossa. Takaisin tulimme paremmalla bussilla: isot penkit mukavuuksilla, peitot, snaksit, juomapullot ja paljon parempi kyyti!

Bussipysäkillä Manilassa ennen matkaa tapasimme kaverin nimeltä Juan. Kyseinen kundi oli erittäin ystävällinen ja kuva filippiineistä alkoi muokkautua paremmaksi. Kundi myös oli matkalla Baleriin, mutta seuraavana päivänä. Hän sanoi omistavansa siellä kämpän ja kertoi tarjoavansa illallisen jos haluamme tulla syömään.

Saavuimme Baleriin ja otimme tricyclen (paikallinen taksi/kulkupeli) bussiasemalta rannalle. Paikka oli kuin olikin aivan erilainen kuin Manila. Mestassa on mm. 70% filippiinien sademetsistä, kaupunki on pieni ja kehittymätön, ei turisteja ja täydellinen ranta! Toisena päivänä tapasimme Juanin, joka pyysikin meidät illalliselle, kävimme tsekkaamassa kämpän, joka ei ollutkaan ihan niin hieno kuin kuvittelimme. Tämän jälkeen kaverin kanssa sitten kuumoteltiin että mennäänkö illalliselle vai ei. Kämpässä eteisessä vastassa oli mm. vanha hammaslääkärin tuoli :D wtf! No ilta koitti ja oli pimeä, tiedustilimme hotellivirkailijaltamme tunteeko kukaan tätä kundia siellä, hän ei tuntenut ja kuumotukset vain kasvoivat. Virkailija tuli kuitenkin takaisin huoneeseemme ja sanoi että joku hänen tuttavistaan tuntee tämän kaverin ja päätimme lähteä illaliselle. Mukava vanhempi nainen laittoi meille ruokaa ja illallinen oli kaiken kaikkiaan hieno, monenlaista paikallista ruokaa tarjolla. Katsoimme kuitenkin että Juan syö ja juo kaikkea mitä meille myös tarjotaan. Lopuksi hän toi kaksi lasia vettä minulle ja kaverillemme ja sanoi että juokaa se ei ole hanasta vaan pullovettä. No katsoimme toisiamme ja päätimme olla juomatta!Aikaisemmin päivällä tutustuimme paikallisiin surffikundeihin, jotka kutsuivat meidät rantabileisiin. Lähdimmekin illallisen jälkeen bileisiin ja pyysimme ystävällisesti myös Juanin mukaan. Paikallinen porukka on todella ystävällistä ja muissa paikoissa kuin Manilassa tuskin tarvitsee filippiineillä pelätä. Istuimme rannalla ja poltimme notskia, juotiin paikallista giniä ja heitettiin läpyskää. Myöhemmin Juan alkoi olla väsynyt ja kertoi useaan kertaan lähtevänsä kotiin. Me jatkoimme iltaa ja Juan painui nukkumaan, jostian syystä hieman närkästyneenä... No paikalliset kundit sitten nauroivat myöhemmin meille, koska Juan taisi olla kiinnostunut meistä. Kyseessä ei ollutkaan ihan hetero kundi, emmekä tätä hiffanneet :DEnsimmäisen päivän vietimme melkoisessa luksushotelissa jota pidimme paikallisella hintatasolla kalliina (15 e per naama/yö). Huoneessa oli oma parveke, minibaari, ilmastointi, hyvä suihku ja henkilökunta toi ruokaa huoneeseen vähän väliä. Seuraavana päivänä vaihdomme toiseen hotlaan 50 metriä lähemmäksi rantaa ja säästimme 7 euroa per naama/yö. Tässä huoneessa ei ollut ilmastointia vaan pelkkä tuuletin, eikä muutenkaan mitään mukavuuksia, mm. suihku oli ämpärillä vettä niskaan meininki. Huoneessa oli melko tuskaista nukkua kun lämpötila vaihteli 35 asteen ympärillä. Molempiin hotelleihin sisältyi myös hyvä aamupala!

Balerissa surffasimme joka päivä ja surffihan meidän päätarkoitus tänne matkatessamme olikin. Tosin filippiineillä huhtikuussa on jo off–season, joten aallot olivat vähän pienempiä. Parina aamuna saimme kuitenkin 1-1.5 metrisiä aaltoja. Surffipaikkana Baler on täydellinen ja talvella kuulemma on niin isoja aaltoja ettei mereen oo asiaa jos ei oo ammattilainen. Balerista löytyy myös muutama muukin surffispotti, meidän spotin nimi oli Sabang. Ympäri filippiinejä on muutenkin paljon spotteja ja loistavia paikkoja, mutta tähän aikaan kaikki aallot olivat itärannikolla ja muualla oli flättiä.

Jos ei surffia kaipaa niin Baler on ehkä vähän tylsä kohde käydä, mutta kuitenkin paljon odotuksia parempi. Suosittelenkin muille Filippiineille matkaaville saaria etelässä, esim Palawan El Nido ja kaikki mitä ympäriltä löytyy! Muutama ryhmä kavereita matkusti tänne ja mestat on kuulemma kuin leffoista, täydellinen paratiisi, mitä kaikilta kuullut!


Ylipäätänsä Filippiinit on erittäin halpa paikka. Lentojen lisäksi (150e) rahaa filippiineille kului viidessä päivässä noin 200 euroa sisältäen: hotlat, surffilauta vuokrat, shoppailu, safkat ja juominen. Lisäksi Baler on vielä vähän saaria halvempi mesta ja ko. paikasta löytyy myös automaatti jos rahaa tarvitsee nostaa, toisin kuin monilta Filippiinien saarilta. Balerissa ei tarvitse myöskään pelätä että ihmiset vedättäisivät hinnoissa. Tricycle kuskit on rentoi tyyppejä, niinku kaikki muutki paikalliset.


 Balerissa surffin lisäksi kävimme myös kaksilla vesiputouksilla, toinen oli paljon isompi kuin luulimme ja molemmat olivat viidakossa. Ensimmäinen ja isompi vesiputous oli melko hieno, vesiputouksen alla oli kirkas vesialue, jossa pystyi uida ja kallio jostain veteen pystyi hyppiä. Vesi oli viileää ja virkistävää. Putouksen alle oli mahdotonta uida koska vesi tuli niin voimaakkaasti ylhäältä altaaseen. Muutenkin se, että luonto ja vuoret ympäröivät Baleria teki paikasta täydellisen, mm. poimimme kookospähkinöitä puista baarin jälkeen virvokkeiksi.


Hemmetin kuuma filippiineillä on tähän aikaan vuodesta, jopa merivesi on kuumaa. Auringossa palaa helposti ja yksi päivä ilman aurinkorasvaa riittikin palamiseen. Paloimme siis melko pahasti kaverini kanssa ja nenä suli siihen malliin että pelotti omasta puolesta. Tästä syystä surffasimmekin paidat päällä joka päivä.

Rannalta löysimme myös täydellisen rantabaarin, tämä on pakko mainita, koska omistaja oli aivan loisto tyyppi! Baari oli pieni surffibaari (tiski katoksella) ulkona, jonka nimi oli BLK Moon, jos joku Baleriin joskus eksyy niin tää on ihan ehdoton mesta. Parhaat illat vietimme loksujen kanssa täälä! Ei turisteja ei mitään häiriötekijöitä, loistavaa musiikkia ja Balerin ainoot kylmät bisset! Muissa mestoissa joutuu nimittäin juomaan jäiden kera... Omistaja tarjosi myös meille rundin paikallista tequilaa "teguila from baler", joka oli tehty kookospähkinöistä, hemmetin tiukkaa tavaraa ilman tequilan pahaa jälkimakua.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti